We are open - our response to Covid 19

Home extensions information

Discover the information you need for your home extension below

Our process for home extensions and renovations at Supa Group

We have a team at Supa Group that can help you through every stage of the renovation process. First, we book in for a Free Design Consultation. It's a no-obligation meeting with our design team to see what types of home extensions will be possible at your house. From there, we can draw up the contracts, account for heritage restrictions, and get the job done. From start to finish, we will make your dream home a reality.

Case Studies

Coburg #2

This pretty Californian bungalow with its cladded façade and stained glass windows had previously been extended. It was the perfect home for this young family but needed just a little more space!

The existing ground floor extension didn’t quite make full use of the area available so a new spacious open plan living area was added with beautiful timber stacker doors.  Once fully opened, these doors blended the indoors to the outdoor entertaining area and garden seamlessly.

The ensuite to the Master bedroom was also redesigned and renovated resulting in chic functionality and the detailing to the exterior was not overlooked with cladding and weatherboard trim integrated to match the existing period features of the house.

Kew

Picture Perfect

Framed by a glorious maple tree this 1910 built period house with its high-pitched slate roof and leadlight windows was a delight to extend. We were presented with a home the clients loved but had outgrown. The brief required a design that gave the family much needed space for their growing family but at the same time was sympathetic to its old-world charm.

No build is without its obstacles and it took a skillful design to work within the restrictions of a narrow block.

Works began with a partial demolition to the rear. Out with the old and in with the new. The new floor plan design involved converting the old kitchen into a new walk in pantry and a powder room. A ground floor extension was then added featuring a new spacious light filled open plan kitchen; dining and living area and white Victorian ash French doors with highlight windows was created; opening up to the Merbau decked undercover alfresco.

The existing first floor was extended further to create two spacious bedrooms for the family’s young children and parents were not overlooked with a new luxurious en suite for the master bedroom. The clever design also allowed for plenty of extra storage space to mum’s delight.

Attention to detail resonates throughout. The stunning white kitchen with its flecked marble bench top and herringbone tiled splashback contrasts beautifully against the organic Baltic pine floorboards that were matched to existing. Victorian ash timber casement windows and custom made doors, was the perfect finish in restoring this home to its former glory.

Externally, the second storey extension featured gable end and rough cast render to match existing façade giving this home great street appeal and making it ‘Picture Perfect’.

Preston West

The clients were not looking for a loud and contrasting extension.

They loved their character filled weatherboard house but desperately needed more space for their two  children.

The new extension not only had to blend sympathetically with the period features but also provide a more modern approach internally to design and layout.

An upper floor extension was an easy decision. It allowed a functional and spacious ‘zoned’ area to be created, with only a corner fireplace making way for the new staircase, minimising the impact to the ground floorplan.

Going up; the new second storey extension greeted you with an open common ‘hangout’ area.  Designed to optimise the use of space; the extension also featured two generous bedrooms serviced by a main bathroom with even a separate all purpose room that doubled as a study or spare bedroom.

On completion, the new house was now a beautiful and more spacious home  that was not only seamless but had great street appeal.

Newport

A Gem in Newport.

With incredible street appeal this charming 1940’s weatherboard house in a hue of powder blue, has been beautifully extended and renovated; a home that puts a smile on your face every time you walk in the front door.

When it came to the brief, this family had done their research and were well prepared. They had a clear and defined idea of what they wanted to achieve whilst working within their budget.

With limited space; preserving the north facing private back yard for the children was a must, so the ideal solution was to extend up.

The successful design had to be intelligent and thoughtful, maximising the use of space and light. What resulted was a fresh contemporary floorplan displaying relaxed flowing spaces for where the family gathered and importantly exhibited seamless connectivity to the new first floor. A design that ticked all the right boxes; fulfilling the family’s individual needs and expectations for the now, and long term.

Adding the new addition allowed for the ground floorplan to be ‘tweaked’ and parents were rewarded with a new spacious ensuite and extra wardrobe.

From the warm organic timber vanity, crisp white benchtop with protruding bowl to the matt black tapware and fittings and heated towel rail, this bathroom is a study in elegance.

Further alterations to the ground floor included the removal of an existing European laundry and renovating the existing bathroom; replicating the elegance displayed in the ensuite.

The new laundry is a delight; a smart modern clean up command centre streamlined to handle the heaviest of loads. With plenty of storage to boot and easy access to the outdoor via a fully glazed door with hi-lite windows, this area is light filled and functional.

Finally, the ground floor was extended at the rear over the existing alfresco deck to create a Walk in Pantry for the kitchen. Every square inch of the design had maximised the use of space beautifully with emphasise on optimal functionality.

Flaunting her new first floor addition; this gem shone brightly. All the bases were covered with two generous bedrooms for the children; each with BIR; and a modern bathroom with separate powder room at their disposal.

And that’s not all. A third room which doubled up as a study and guest room was created, a contemporary ergonomic room with built in timber desk, space saving features and ample cabinetry.

For relaxation and play, the children had their own ‘Hang out’ living area and the first-floor roof space was also adapted to include a large nominal attic space for additional storage.

Meticulous care was given to make sure the extension was sympathetic to the original charm and character of the home. From the corrugated Zincalume roof to the white timber awning windows to match existing; you’d never know this home had been extended.

Why choose Supa Group

10 Year<br/>Guarantee 10 Year
Guarantee
Free Design Consultation Free Design Consultation
40 Years Experience 40 Years Experience
Fixed Price & Completion Time Fixed Price & Completion Time
All Areas Serviced All Areas Serviced

Book your Free Design Consultation

Not sure where to begin? Our Free Design Consultation is the perfect place to start. The 3D concept drawing helps you visualise your dream space.