House extension in Reservoir

From time to time, Supa Group come across a special project.

Such was the case with this family home in the suburb of Reservoir, located roughly 12 kilometres north of the Melbourne CBD. Reservoir is a large suburb, the southern portion contains a mixture of housing styles including Californian Bungalows, Art Deco and Austerity Style homes.

Sometimes a house chooses its occupants, and this is certainly the case with this home. The young family that live here bought the house privately – they were approached by the real estate agent direct as the previous owners wanted the house to pass onto a custodian, someone who would respect the house and maintain its classic features. They are only the third family to live there since it was constructed in 1938. And the family love it.

The existing home was a three bedroom brick veneer with warm floorboards. But the stand out feature is the plaster cornice throughout which is quite unique and there is a spectacular ceiling dome on the lounge room. Extra budget was allocated by the client to install plaster cornice and panels that would do the home justice.

This amazing ceiling dome is quite rare and full of sacred symbols.

The dining room cornice is also quite unusual and interesting – unique to the era the house was built

The extension was designed so that the upper storey did not affect the ceiling dome – the middle section being recessed so as to leave well enough alone.

The house was built by David Francis Drought, who purchased a vacant block of land. Two other homes in the immediate vicinity have many of the same features, unfortunately one of these homes is the subject of a development application for six townhouses, so the special features contained in that home look like they will be lost.

Supa Group developed a concept to build a second storey extension on the home, adding two bedrooms, a music room, a bathroom and a separate living area. One of the bedrooms downstairs was sacrificed to accommodate the stair case.

The client was careful to match the features of the house for both the internal and external finishes.

As is common for houses in this era, there were tapestry bricks around the windows, and this has been repeated on the windows on the upper storey to match the style.

Tapestry bricks were inserted into the render – even the lorikeets like it.

The extension has cornicing and panels that suit the style of the house. The clients rescued some light fittings from a house that was being demolished close by and they have been used in the extension to great effect.

Feature window in the staircase – the styling of the picture rails is carried on from the same style as the original house.

Installation of new ceiling panel in upper storey extension….

Let the cornice cement under the panel set……

Light fitting installed and viola!

The house has a welcoming front entrance with well-considered garden path

Lovely original brass door knocker showing a patina that only time can create.

Our supervisor on the job, Braidon Marshall described this project as one of his favourites, and it was a true collaboration between Supa Group and the client. It has great street appeal and the extension looks like it was part of the original house.

Supa Group love doing projects like these, great collaborations between the owner and builder.

If you’d like to imagine what your second level extension might look like why don’t you CONTACT US and we can get the ball rolling.